Film

American Assassin. Motive “pro” si “contra” vizionarii lui la cinema

American Assassin e filmul perfect pentru iubitorii de calatorii! Sigur, are scene de lupte si urmariri de la prima si pana la ultima secventa, dar mai important decat atat, ii duce pe spectatori intr-o calatorie plina de aventura in Malta, Ibiza, Istanbul, Tripoli, Romania (!), Roanoke si Roma.

M-am simtit ca in vacanta (ce-i drept, una cam prea palpitanta si periculoasa pentru gusturile mele) in cele aproape doua ore cat a durat filmul, ba chiar m-am bucurat sa revad cateva dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Roma, avand in vedere ca tocmai am revenit dintr-un concediu acolo.

Cine e Asasinul American

Lung-metrajul spune povestea lui Mitch Rapp, un tanar pe care pierderea logodnicei intr-un atentat terorist il impinge la gesturi extreme. Marcat de moartea violenta a femeii pe care o iubeste, el invata sa lupte ca un adevarat mercenar si se infiltreaza in gruparea islamista responsabila de asasinarea femeii cu gandul de a-i elimina liderul.

Fara sa stie, de-a lungul anului in care s-a pregatit sa o razbune pe Katrina, Mitch este urmarit indeaproape de serviciile secrete americane, care il coopteaza intr-un program antitero coordonat de un veteran de razboi recunoscut pentru abilitatile letale de pe teren.

Lucrurile se complica in timpul pregatirii, cand Stan Hurley, profesorul lui Mitch, isi da seama ca un barbat din trecutul sau e responsabil de mai multe atacuri si atentate ce au legatura unele cu celelalte.

Cand isi da seama ca intreaga lume e in pericol din cauza acestui barbat, Stan incearca sa se desparta de recrutii lui si sa il distruga pe cont propriu. Mitch si alti agenti nu il lasa insa singur, iar impreuna ajung sa lupte pentru salvarea intregii omenirii de la o disparitie tragica.

Plusuri si minusuri la “American Assassin”

Lung-metrajul regizat de Michael Cuesta bifeaza toate cerintele unui film de actiune de succes: e presarat cu lupte intense, urmariri spectaculoase si scene violente. Mai mult decat atat, are marele merit de a-l tine pe spectator in tensiune de la inceput si pana la sfarsit, ceea ce nu multe pelicule mai reusesc sa faca in ziua de azi.

Nu m-am plictisit nicio secunda la “American Assassin”, insa nici nu am inteles anumite elemente din firul narativ. De pilda, cum a reusit Mitch sa se transforme intr-un singur an dintr-un studentel atletic intr-un candidat perfect pentru programele speciale ale CIA.

Nu am inteles nici de ce regizorul nu a insistat mai mult pe motivatia si obsesia lui, cele doua elemente care l-au impins, de fapt, sa-si schimbe radical viata si sa se transforme intr-o arma umana a serviciilor de spionaj americane.

La nivel de constructie a personajelor deci, pelicula nu puncteaza maxim. Nici macar personajul negativ nu e atat de infricosator pe cat ar trebui, iar asta pentru ca nu i se acorda atentia necesara de la inceput si nici nu se da vreun hint despre esecul lui Stan ca profesor al sau.

Cu Michael Keaton, Dylan O’Brien si Taylor Kitsch pe platourile de filmare, regizorul Michael Cuesta ar fi putut sa se joace cu scenariul si sa puna mai bine in evidenta personajele, lasand in plan secund multe dintre scenele de lupta si urmariri.

Chiar si asa, filmul nu e neaparat rau, ba chiar merita vazut pentru o deconectare rapida de la problemele de zi cu zi.

O sa le placa mai mult domnilor, insa sustin in continuare ca doamnele si domnisoarele pot profita si ele de ocazie si pleca intr-o calatorie cinematografica prin toate locatiile spectaculoase in care se desfasoara actiunea. Enjoy!