Film

Black Panther. Este sau nu cel mai bun film Marvel de pana acum?

Nebunie mare in State cu Black Panther. Pe Variety, Empire Online, The Hollywood Reporter si multe alte platforme de specialitate recenziile sunt de la foarte bune in sus, ba chiar exista verdicte cum ca ar fi cel mai reusit film din universul cinematografic Marvel de pana acum. Asa sa fie? Greu de spus.

Pot totusi sa va povestesc ce mi-a placut mie foarte mult la el si de ce vreau sa mai merg sa-l vad o data. Nu inainte de a va scrie, pe scurt…

Povestea lui Black Panther

Temporal, filmul are loc imediat dupa “Captain America: Civil War”, la scurt timp de la moartea regelui T’Chaka si preluarea puterilor PantereI Negre de catre fiul sau, T’Challa.

Intors acasa, in Wakanda, tanarul print e nevoit sa treaca printr-un ritual de lupta pentru a deveni rege in adevaratul sens al cuvantului. Noul rol din viata sa vine cu o multime de provocari, iar cea mai mare dintre ele il pune pe T’Challa in situatia de a decide daca isi pastreaza tara un secret sau povesteste lumii intregi despre bogatiile ei si le foloseste pentru a ajuta natiunile mai putin norocoase ale planetei.

De ce e filmul atat de laudat

Spuneam la inceput ca “Black Panther” i-a cucerit pe criticii americani si pot sa inteleg de ce. Dincolo de temele mai profunde ale coloniasmului si migratiei, lung-metrajul e extrem de reusit din punct de vedere vizual si auditiv si reuseste sa faca ceva ce putine alte productii de la Hollywood au reusit pana acum: sa puna in evidenta cultura africana fara sa o reduca la stereotipurile clasice.

Daca in majoritatea peliculelor din Cetatea Filmului Africa e prezentata drept o zona foarte saraca, dominata de violenta si suferinta, in “Black Panther” e conturat un stat bogat, izolat, avansat din punct de vedere tehnologic, care pune, in acelasi timp, mare pret pe traditie si cultura.

Costumele, muzica si ritualurile, caracteristicile fiecarui trib in parte si interactiunile dintre personaje par foarte autentice, iar felul in care e construita Wakanda e, din punctul meu de vedere, marele plus al acestui film.

Nici intriga nu e neaparat rea. Dimpotriva, pot sa spun ca, dupa multe filme Marvel, in “Black Panther” avem parte, in sfarsit, de un personaj negativ cu o motivatie reala. Avem si un oarecare plot twist, deci nu ne putem plange ca mergem la un film in care actiunea si efectele sunt facute doar de dragul actiunii si a efectelor.

Avem personaje savuroase – Okoye (Generalul Wakandei) , M’Baku (liderul tribului Jabari) si Everett K. Ross (agent CIA), si mai avem muzica originala geniala a suedezului Ludwig Göransson si a lui Kendrick Lamar.

De ce sa mergi la Black Panther

Daca esti fan al filmelor cu super-eroi, nu ai voie sa ratezi aceasta productie cu distributie de 10 – Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Angela Bassett, Forest Whitaker si Andy Serkis. Estetica e superba, muzica lui Ludwig Göransson perfecta, iar lumea creata de regizorul Ryan Coogler unica in universul Marvel.

Daca iti suna bine termenii de afrofuturism, afropunk si biomimetica sau daca pur si simplu vrei sa vezi un film care sa-ti incante simturile fara sa te epuizeze intelectual sau cognitiv, “Black Panther” e alegerea perfecta pentru tine!