Travel

Mergi la Berlin? 5 atractii turistice pe care n-ai voie sa le ratezi

O mecca a artistilor, boemilor si clasei creative, Berlin e, fara indoiala, cel mai interesant oras din Europa. E vechi si plin de istorie. E si nou in acelasi timp. Cu zidul lui colorat – simbol al unei capitale impartite in doua si apoi reunificate – si afluxul de oameni cool din intreaga lume, Berlinul trebuie vizitat macar o data in viata.

Daca planuiesti o escapada, trebuie sa ajungi neaparat in urmatoarele 5 locuri, pe care le-am ales dincolo de celebrul Checkpoint Charlie sau Turnul Televiziunii de la Alexanderplatz:

Hackesche Hofe

Lipit cumva de Hackescher Markt si situat la intersectia dintre Oranienburger si Rosenthaler Strasse, Hackesche Hofe este un complex de cladiri cu opt curti interioare legate intre ele. Construite in stil Art Nouveau de August Endel, minunatiile astea or sa-ti ia ochii cu fatadele lor din caramida policroma, magazinele, cafenelele si locurile de luat masa ultra colorate si primitoare.

Pregateste-te sa faci multe poze si sa te intalnesti cu oamenii care locuiesc in blocurile respective, deja obisnuiti sa-si parcheze bicicletele printre turistii curiosi care le admira casa. Desi l-am vizitat intr-una din zile, eu m-am intors si seara la complex si am luat cina la Oxymoron, unul din restaurantele din curtile interioare.

Kino Central

Daca tot ai ajuns in zona Rosenthaler, mergi spre cinematograful Kino Central si Centrul Anna Frank. O sa dai de un gang plin de graffiti si stencil-uri care surprind perfect esenta Berlinului. Sigur, poti sa intri la un film sau sa vizitezi expozitiile organizate acolo, dar e suficient si daca dai o tura si admiri arta urbana de pe peretii interiori, si de pe usi si geamuri.

Nikolaiviertel

La cinci minute de Alexanderplatz, o sa gasesti acest cartier fondat in 1200 si reconstruit dupa distrugerea completa din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu biserica Sfantul Nicolae in mijloc, Nikolaiviertel emana aer medieval prin toti porii si ii atrage pe turistii care vor sa incerce preparate tipic nemtesti in cafenelele si restaurantele din zona. E “vechiul” din acest oras nou si urban si are un farmec aparte, pe care nu ai voie sa-l ratezi.

Galeria de Est

Ce-ar mai fi de spus despre Galeria de Est de pe Zidul Berlinului? Este cea mai mare expozitie in aer liber si parte vie din istoria acestui oras candva impartit intre blocul comunist si cel democratic. Artisti din lumea urbana si-au pus amprenta pe cei 1300 si-un pic de metri de ciment, iar daca vrei sa vezi “sarutul” lui Dmitri Vrubel sau “fetele” lui Thierry Noir, trebuie neaparat sa ajungi aici.

Berliner Dom

Are o forma neobisnuita, este impunator, misterios, elegant si baroc din varf si pana la baza fundatiei. Domul din Berlin a fost si el grav avariat in timpul Razboiului, ba chiar s-a pus problema demolarii lui. Din fericire, in 1975 s-a inceput reconstruirea, iar in 1993 a avut loc reinaugurarea acestei cladiri minunate. E de vazut pe dinafara, poate fi vizitat si inauntru, dar neaparat cu o pregatire emotioanala in prealabil: trebuie sa te astepti sa fii lasat fara suflare la vederea lui!

[huge_it_gallery id=”15″]