Travel

5 locuri pe care trebuie neaparat sa le vizitezi daca ajungi la Lisabona

M-am straduit sa nu se ajunga aici, pe cuvant. Am dus o lupta interioara crancena, am facut tot posibilul, dar… am esuat. Desi n-am vrut, m-am indragostit de Lisabona si, de cand m-am intors, imi canta non-stop in cap partea aia cu “Nu stiu ce mi-ai facut ca mi-a placut si m-a durut”.

Deci, daca ajungi in capitala Portugaliei, pot sa te ajut cu sugestii. Subiective, de om indragostit si orb, dar sincere in felul lor. Si tine cont ca mi-a fost greu sa ma rezum doar la atatea. Asa e cand iubesti, transformi pana si defectele in calitati! In fine, uite 5 locuri pe care trebuie neaparat sa le vizitezi cand calatoresti la Lisabona.

Turnul Belem

E unul din cele mai cautate monumente ale orasului, inclus de UNESCO in Patrimoniul Mondial al Umanitatii. Pai cum sa nu ma amorezez cand e asa ravnit si are ditamai reusita in palmares? Turnul Belem e simbolul capitalei si iese in evidenta datorita stilului arhitectural si al decoratiunilor cu elemente maritime. Adica, mai e si plin de personalitate. Se poate vizita in interior, unde e organizat pe mai multe niveluri, iar terasa e preferata turistilor.

Gara Rossio

Poti sa treci in liniste pe langa ea si sa crezi ca e vreun palat sau castel. Atat e de frumoasa! In realitate, Gara Rossio e o statie de tren superba de la primul si pana la ultimul nivel, de unde vin si pleaca trenurile spre Sintra. E un adevarat reper al orasului si merita pozata din toate unghiurile.

Catedrala

Aproape din orice punct cu vedere panoramica a orasului o sa observi doua turnuri cu creneluri si o mare fereastra eleganta. Apartin Catedralei Santa Maria Maior de Lisboa, cel mai vechi si mai frumos locas de cult lusitan. E spectaculos cand treci cu tramvaiul pe langa ea si o admiri in toata splendoarea. E si mai frumos sa stai pe treptele ei si sa urmaresti cum trec aceleasi mici tramvaie galbene pe langa si o curteaza nerusinat.

Liftul Santa Justa

N-ai cum sa mergi la Lisabona si nu te plimbi pe strazile din Chiado si Bairro Alto, doua dintre cele mai frumoase cartiere. Pentru a parcurge mai usor diferenta de nivel dintre ele, poti sa folosesti Liftul Santa Justa, o minunatie din fier forjat decorat in stil neogotic. Arhitectul lui l-a avut ca mentor pe Gustave Eiffel, deci sunt sanse mari sa te cucereasca din prima mai ales daca ai deja in trecutul tau amoros o aventura bifata cu Turnul parizian.

Time Out Market

Cei de la Time Out au venit la Lisabona si au transformat Mercado da Ribeira, o piata veche de prin 1892, intr-un microcosmos gourmet al orasului. E un spatiu inchis amplu, inconjurat de restaurante, baruri, cofetarii si gelaterii in care te poti opri sa iei o masa copioasa. Conditia e sa ai rabdare pana gasesti scaune libere fiindca e non stop plin. Adica e cautat mai ceva ca un burlac ravnit dintr-un oras plin de femei frumoase si singure.

[huge_it_gallery id=”18″]