Interviuri

Ciprian Stancu, Republica BIO: “90% dintre romani sustin ca mananca bio, si in realitate se umfla cu pesticide si OMG-uri”

Nu stiu despre voi, dar mie-mi place sa aflu cat mai multe lucruri despre serviciile, locurile, produsele si oamenii cu care intru in contact, mai ales daca acestea sunt pe gustul meu. Asa am ajuns la Ciprian Stancu, cel care a pornit Republica BIO in urma cu trei ani.

Initial avea o echipa de 6 oameni – acum sunt 10. A inceput cu 800 de produse – mai nou, comercializeaza in jur de 4.000. Am vrut sa stiu mai multe despre el si despre ce inseamna sa pui bazele unui loc in care se vand doar produse curate, asa ca l-am contactat si i-am pus cateva intrebari.

Daca ai comandat si tu macar o data de pe Republica BIO si te-ai intrebat cine sta in spatele ei, ai acum ocazia sa afli mai multe.

Spune-mi un lucru pe care ar trebui sa il stie cititorii Zeya despre Ciprian Stancu, fondatorul Republicii Bio.

Ultima data cand am fost bolnav a fost o raceala acum 4 ani. Cred cu tarie (si eu sunt dovada) ca, daca omul este atent la alimentatie si la controlul emotiilor, poate avea o sanatate de fier. Am decis sa pornesc Republica BIO din convingere, dupa ce alimentatia sanatoasa m-a ajutat sa trec peste o perioada groaznica pe care am trait-o in 2011. Atunci, stresul, oboseala si programul de masa dezordonat dictat de viata de corporatie m-au adus intr-o stare de sanatate extrem de fragila.

Recuperarea a durat 6 luni, timp in care am facut saptamanal analize de sange si am respectat un program de nutritie foarte strict (toate portiile erau cantarite de nutritionistul care ma supraveghea zilnic).

“Republica BIO inseamna 10 oameni super-pasionati de alimentatie corecta si viata sanatoasa”

Dar despre Republica in sine? Cui se adreseaza business-ul tau si ce presupune el?

Este un business care nu face compromisuri. Vindem doar produse certificate, pe care le testam in laboratoare alese de noi, in general in Germania. Republica BIO inseamna 10 oameni super-pasionati de alimentatie corecta si viata sanatoasa.

Imi place sa cred ca, prin blogul nostru, suntem si ca o biblioteca imensa plina de continut valoros si foarte documentat, care se sprijina pe studii stiintifice si clinice si pe care oamenii se pot baza atunci cand cauta informatii utile pentru a duce un stil de viata sanatos.

“90% dintre romani sustin ca mananca bio, dar in realitate se umfla cu pesticide si OMG-uri”

Care a fost cea mai grea situatie cu care te-ai confruntat de cand s-a lansat afacerea pe piata?

Cu cea mai grea situatie in piata ma intalnesc zilnic. Este confuzia din mintea consumatorilor. Oamenii sunt pacaliti de reclame mincinoase si confunda termenul de “natural” cu “bio”. Li se pare ca daca pe produs scrie “natural”, el este automat si bio. Gresit si foarte daunator pentru sanatate. Un produs care provine din organisme modificate genetic si are 30 de pesticide (cum este marul conventional), poate fi etichetat ca “natural”’ si e perfect legal. Nu poate fi etichetat insa “bio”.

Asa ca 90% dintre romani sustin ca mananca bio, dar in realitate se umfla cu pesticide si OMG-uri. Ce este foarte putin cunoscut e ca aproape toate semintele, cerealele si fructele deshidratate vandute in Romania provin din China si sunt iradiate inainte de transport. Exista cineva care ar manca ceva iradiat daca ar sti? Nu cred! Dar oamenii nu stiu. Asta este monstrul care ma chinuie zilnic si pe care muncesc intruna sa il scot la iveala.

Dar cea mai frumoasa situatie? Ai un moment de care esti foarte mandru de cand s-a lansat si pana acum?

Am trait doua momente inimaginabil de frumoase legate de ceea ce fac la Republica. Primul, cand un domn pe care il respect mult, proprietarului unei mari fabrici de produse ecologice, a exclamat cand i-am inmanat primul borcan cu miere de la Republica BIO: “Este cel mai frumos obiect pe care l-am tinut vreodata in mana”.

Al doilea, la Gala Premiilor Ecommerce, cand echipa Republica BIO primit premiul de ‘’Voice of the Customer 2017’’. E un premiu obtinut datorita scorului de 9,8 din 10 acordat de clientii nostri prin platforma independenta trusted.ro, ce a inregistrat review-urile.

“Mierea este cel mai falsificat produs in lume, dupa uleiul de masline. In Romania, se vinde o miere mizerabila importata din China si reambalata aici”

Orice business trebuie sa vina constant cu ceva nou, sa creasca. Voi cum aveti de gand sa faceti asta?

Am decis sa facem primele 2 game de produse Republica BIO: miere (salcam, tei, zmeura, mana, poliflora) si superalimente (spirulina, chlorella, turmeric, matcha, etc.)

Mierea este cel mai falsificat produs in lume, dupa uleiul de masline. In Romania, se vinde o miere mizerabila importata din China si reambalata aici. Si mierea romaneasca e amestecata cu cea chinezeasca. A noastra e cruda (neincalzita, testata pentru indicele HMF), ecologica certificata, neiradiata, testata de metale grele si antibiotice. Romaneasca, de la Bistrita Nasaud.

Iar cu superalimentele din comert e aceeasi poveste: sursa – China; iradiate, aditivate cu antiaglomeranti, deshidratate termic. Ieftine si proaste, ca oricum nu se simte la limba spirulina de China cu metale grele.

Ale noastre sunt raw, vegane certificate, fara lactoza, fara zahar, neiradiate, produse in Germania, cu originea materiei prime din Hawaii, India, Peru, Germania etc. Sunt testate sub normele de inspectie din Germania si au un certificat ca sunt bio (pe bune, nu pe hartie). Cam asta le-am pregatit in viitorul apropiat clientilor nostri si celor care sunt interesati de stilul de viata cu adevarat sanatos.