Tata: “Si ce mancam azi?” Ce raspuns primeste doar de Craciun, de la mama

Mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor. Aroma de vin fiert cu scortisoara. Luminitele din brad. Pentru mine e nevoie de foarte putine lucruri pentru un Craciun perfect.

Desi ne e din ce in ce greu sa stam departe de toate tentatiile consumeriste, eu si familia mea incercam sa nu uitam de anumite traditii proprii pe care ni le-am creat de Craciun si sa le respectam an de an, pe data de 25 decembrie. Sunt sigura ca fiecare familie le are pe ale ei, insa la noi, “ingredientele” de care avem nevoie pentru un Craciun de poveste sunt asa:

Micul dejun cu turta dulce
Nu exista dimineata de Craciun in care tata sa nu intrebe “Si? Noi ce mancam azi?” Raspunsul vine aproape in cor, si de la mine, si de la mama: “Turta dulce cu ciocolata calda”. Dupa ce mergem la brad si deschidem cadourile, ne mutam in bucatarie pentru o prima masa a zilei. Daca nu are timp mama sa o faca acasa, am gasit niste omuleti deliciosi din turta dulce la Art&Craft, pe care ii cumparam din timp, de pe site-ul companei. Tata prefera sa ii manance cu cafea, iar eu fac portie dubla de ciocolata calda pentru mine si mama.

Pregatirile pentru mersul la colindat
Dupa micul dejun, urmeaza mersul la colindat. Le Dad si-a facut o traditie sa-l colinde intai si intai pe fostul lui sef, care sta gard in gard cu noi. Apoi, ii mai vizitam pe cativa dintre prietenii de familie care stau pe aceeasi strada, “inarmati” cu un clopotel super dragut din ceramica de Corund si eu cu traista traditionala– in cazul in care primim covrigi, mere si portocale, cum se dadeau pe vremuri.

Dincolo de sumele modice de bani, si noi, acasa, suntem pregatiti tot cu aceste daruri traditionale pentru copiii care vin sa ne colinde. De cand m-am mutat la curte, savurez an de an un dialog super simpatic intre tata si copiii din vecini: “Ne primiti cu Steaua?”, striga ei din toate puterile. “Va primesc, va primesc. Ia sa va aud daca stiti sa cantati tot colindul pana la capat. Altfel, nu va dau portocale”, le raspunde Le Dad ca sa ii tachineze.

 


Pregatirile pentru cina de Craciun

Dupa ce ne intoarcem de la colindat, fiecare stie clar ce are (sau nu) de facut. Tata trage, de obicei, un pui de somn, iar pe mine ma ia mama in primire si ma roaga sa o ajut sa pregateasca masa pentru cina de Craciun.

Anul asta am cumparat o farfurie foarte draguta, din ceramica de Baia Mare, care pare ca are un fulg desenat pe ea. Abia astept sa o folosim! I-am propus mamei sa o lasam pe ea pe post de piesa centrala si sa alegem si restul farfuriilor si tacamurilor in functie de coloristica superba. Fiindca tata ii serveste pe musafiri, de obicei, cu vin facut de el in curte, avem si pentru el un vas special, din ceramica de Corund.

   


Masa alaturi de rude

Aproape in fiecare an, unchiul si verii mei vin la noi in ziua de Craciun si luam masa impreuna. Ai mei pregatesc lebar, toba, caltabos, sarmale si friptura, iar la desert, dincolo de cozonacul mamei si biscuitii de casa pe care ii face special de sarbatori, mai cumparam nuci umplute si, preferatele ei, prune invelite in ciocolata.

   


Filmul si somnul de dupa o zi plina

Ziua se termina cand ai mei raman sa stranga masa, iar eu ma retrag in camera. Prin geam, se reflecta luminitele de afara si prefer sa nu aprind becurile, ci sa le las pe ele sa lumineze incaperea. Nu mai e nevoie decat sa ma schimb in pijamaua mea preferata, rosie si pufoasa, sa deschid televizorul si sa pun “Love Actually” ca sa simt ca am avut parte intr-adevar de o zi de Craciun perfecta.

La voi cum arata o zi ideala de Sarbatoare?

Produsele pe care le-am pus mai sus, ca sugestii, se gasesc atat in magazinele Art&Craft din aeroporturile Otopeni, Sibiu, Targu-Mures, Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova si Constanta, cat si pe site-ul Art&Craft, care a sustinut acest articol.