Interviuri

Dan Prediger, investitie de 4,5 mil € in Karin’s Kids Academy Baneasa: “E cel mai nobil business”

V-am mai spus eu cu alte ocazii ca in sectiunea “De vorba cu Zeya” imi place sa vorbesc cu oameni care ma inspira, indiferent de domeniul lor de activitate. Am intervievat pana acum bloggeri, oameni de televiziune si afaceristi, iar de curand mi-a atras atentia Dan Prediger, unul dintre fondatorii gradinitelor “Karin’s Kids Academy”.

Fiindca am inceput sa am din ce in ce mai multi prieteni cu copii si pentru ca ii admir evolutia profesionala, l-am rugat pe Dan sa raspunda la cateva intrebari. Iata ce am aflat de la omul care a avut curajul sa investeasca 4.5 milioane de euro intr-o gradinita de lux din Baneasa!

“Am lucrat ca avocat pentru cateva multinationale timp de 10 ani, dar in paralel ma ocupam si de afaceri”

Povesteste-mi putin despre trecutul tau profesional, Dan. Cu ce te-ai ocupat inainte sa dezvolti un business in educatia micutilor?

Imi place sa dezvolt business-uri noi. Am avut pasiunea asta inca de la 17 ani, cand am facut primul business. Am lucrat ca avocat pentru cateva multinationale timp de 10 ani, dar in paralel ma ocupam si de afaceri.

Ultimul business inainte de deschiderea gradinitei din padure a fost unul foarte mare in SUA, in domeniul telecomunicatii si internet. Vindeam serviciul de internet 4G, televiziune prin satelit, telefonie fixa si mobila. Pe scurt: 16 magazine in 3 state diferite, peste 1200 de dealeri, peste 150 de angajati si o cifra de afaceri de peste 6 milioane de dolari.

Dupa 5 ani in care am dormit 3-4 ore pe zi, am decis sa revin in Romania si sa investesc in business-ul pe care il aveam deschis inca din 2010 – primul sediu al gradinitei a fost in zona Piata Domenii.

Intr-o lume in care se construiesc mall-uri si complexuri rezidentiale, tu ai ales sa deschizi gradinite private. De ce?

Dupa un business atat de complicat si stresant ca cel din State, aveam nevoie de un business frumos, iar o gradinita este, de departe, cea mai frumoasa si relaxanta afacere. Copiii te incarca cu energie si iti fac ziua extrem de frumoasa, indiferent de ce probleme ai avea. Prietenul si partenerul meu de afaceri de peste 20 de ani a spus ca acesta este cel mai nobil proiect pe care l-am facut pana acum.

“Oricand ne-am hotari sa vindem business-ul si proprietatea, ne vom putea recupera intreaga investitie si vom avea un profit de 10-20%”

Investitia pentru “Karin’s Kids Academy” Baneasa a fost una uriasa. A fost o decizie inteleapta de business?

Din punct de vedere financiar, riscurile sunt zero intrucat oricand ne-am hotari sa vindem business-ul si proprietatea, ne vom putea recupera intreaga investitie si vom avea un profit de 10-20%. Decizia o pot considera inteleapta. Iar daca ma gandesc la toate satisfactiile sufletesti pe care mi le ofera acest proiect cu ajutorul caruia simt ca am intinerit cu 10 ani, decizia pare si mai inteleapta.

Nu cred ca gresesc daca ma gandesc la “Karin’s Kids Academy” ca la niste gradinite de lux. Presupun ca si preturile sar putin de media pe care o platesc parintii la alte gradinite private. Cu ce vine nou “Karin’s” din Baneasa, de exemplu, comparativ cu alte astfel de institutii de invatamant?

Daca ne raportam la taxe, desi nu suntem cei mai scumpi, am putea fi considerati de lux. Daca ne raportam la baza materiala – si aici ma refer la ce ofera curtea – atunci suntem, cu siguranta, unici in Romania si, in cateva aspecte, unici in Europa.

Venim cu o serie de lucruri unice pe piata. Copiii isi petrec foarte mult timp in natura putand desfasura toate activitatile educative in aer liber; practic curtea este o extensie a spatiul interior. Curtea, in afara de toate facilitatile oferite, a fost impartita in 15 zone, fiecare zona stimuland si dezvoltand 1-3 inteligente; astfel copiilor le sunt stimulate si dezvoltate toate tipurile de inteligenta. Programul educational si activitatile noastre dezvolta copiilor creativitatea, gandirea logica, critica si analitica.

In plus, suntem singura institutie de invatamant din Romania care are in cladire un sistem de aport de aer proaspat. Prin eliminarea aerului viciat din incapere si introducerea unui aer proaspat, copiii respira pe toata durata zilei aer curat.

“Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de invatamant romanesc este lipsa dorintei de a invata”

Povesteste-mi putin despre filosofia voastra si orele gandite special pentru micuti. Ce asteptari sa aiba parintii care vor sa-si aduca micutii la gradinitele tale?

Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de invatamant romanesc este lipsa dorintei de a invata. Sistemul se confrunta cu aceasta problema inca de pe vremea parintilor mei. A trebuit sa gandim un sistem educational care sa le starneasca copiilor placerea de a descoperi informatia si de a-i face sa inteleaga cum sa o foloseasca.

La noi in gradinita copiii nu memoreaza informatia, ei o descopera. Nu redau mecanic o informatie, ei ti-o explica. Copiii participa proactiv, vin cu idei, isi sustin ideile, analizeaza si critica ideile altora, gasesc solutii la problemele ivite si se bucura pentru fiecare proiect realizat.

“Cei care ne aleg si pe care ii acceptam in gradinita isi doresc un copil stabil emotional, creativ, proactiv, care are curajul sa-si asume riscuri si greseli”

Care este profilul parintelui care isi aduce copilul la “Karin’s Kids Academy”? Cine este el si ce isi doreste de la educatia juniorului?

Parinti cu venituri peste medie si care inteleg cat de importanta este dezvoltarea si educatia in primii 7 ani din viata copilului.

Cei care ne aleg si pe care ii acceptam in gradinita isi doresc un copil stabil emotional, creativ, proactiv, care are curajul sa-si asume riscuri si greseli, gaseste solutii in orice situatii, cu o gandire logica, critica si analitica – un copil care stie sa lucreze in echipa, doreste sa descopere informatii si stie ce sa faca cu ele.

Dar al educatorului care se ocupa de copiii de la gradinita? Cum va alegeti personalul calificat?

Dupa ce trece de interviurile cu directorul, coordonatorul si psihologul gradinitei, urmeaza o perioada de proba de maximum o luna in care ne dam seama daca intr-adevar se incadreaza cerintelor noastre.

Cele mai importante caracteristici sunt empatia fata de copii si capacitatea de a gasi solutii in satisfacerea nevoilor tuturor copiilor.

Fiecare grupa are 3 educatori calificati. Educatorii sunt coordonati si pregatiti de coordonatori educationali si de psihologul gradinitei.

“Parintii nu prea stiu cum sa se joace cu copiii”

Am citit ca organizati si diferite workshop-uri pentru parinti si copii. Spune-mi cate ceva despre ele.

Ideea de workshop-uri in timpul weekend-urilor a plecat de la doua realitati: nu prea exista locuri cu activitati distractive si educationale in aer liber, iar parintii nu prea stiu cum sa se joace cu copiii.

Workshop-urile au doua scopuri: unul distractiv si unul educativ. In timp ce copiii si parintii se distreaza, copiii asimileaza anumite informatii, iar parintii invata cum sa se joace cu micutii, dar mai ales la ce ajuta anumite jocuri.

La workshop-uri pot participa numai copiii inscrisi sau cei care au fost inscrisi la oricare din sediile noastre, precum si rudele si prietenii acestora. Daca nu esti sau nu ai fost inscris la noi in gradinita, atunci va trebui sa ai o invitatie/recomandare din partea cuiva care este sau a fost inscris intr-unul din sediile noastre.

As vrea sa inchei prin a te intreba ce planuri aveti pentru 2018. Stiu ca pregatiti mereu cate ceva nou si am o multime de prieteni cu copii, care v-ar putea trece pragul.

In februarie am mai deschis o clasa, iar in septembrie vom mai deschide 3, ajungand astfel la un total de 8.

Cel mai interesant lucru in programul nostru este ca timp de 4 ani, cat copilul va frecventeaza gradinita, in curte apar lucuri noi, unele fiind proiectate si construite impreuna cu el. Astfel, cel mic nu se va plictisi niciodata.

Proiectele cele mai mari si cele mai interesante pe care urmeaza sa le demaram anul acesta, dar care vor continua sa se dezvolte si in urmatorii ani sunt: construirea unei pesteri cu toate elementele specifice unei astfel de formatiuni si construirea hartii Romaniei pe o suprafata de peste 70mp, cu toate formele de relief. Aceste doua proiecte vor fi realizate cu ajutorul copiilor, care, in timp ce vor construi, vor intelege si vor invata toate elementele dintr-o pestera, precum si formele de relief si pozitia lor in Romania.