Film

Ghost in the shell. Primul film de actiune care merita cu adevarat vazut la IMAX

In mod normal, sunt rezervata cand vine vorba de vazut filme la IMAX. Multa vreme, mi s-a parut ca producatorii forteaza tehnologia, ca nu sunt pregatiti sa livreze o pelicula care sa sustina cu adevarat imersiunea. Ghost in the shell tocmai mi-a dovedit contrariul.

Povestea Majorului

Actiunea filmului incepe intr-un viitor in care alterarile cibernetice sunt la ordinea zilei si orice om poate apela la tehnologie pentru a deveni mai rapid, mai rezistent, mai puternic sau mai destept.

In aceasta era guvernata de inteligenta artificiala, creierul Mirei Killian, o tanara grav ranita in urma unui atac terorist, este introdus intr-o “carcasa” tehnologizata. Cu ajutorul companiei Hanka Industries – care domina piata de alterari – ea este transformata in primul cyborg functional antrenat sa devina agent special al guvernului japonez.

Perfecta din toate punctele de vedere, la un an de la crearea ei, Mira Killian incepe sa sufere diferite erori si sa aiba flashback-uri. Starea ei se agraveaza dupa ce intra intr-un sistem atacat de un terorist cibernetic, misteriosul Kuze, care o avertizeaza in legatura cu firma Hanka si isi ia angajamentul sa ii distruga pe toti oamenii de stiinta care colaboreaza cu aceasta companie.

De ce merita vazut “Ghost in the shell”

Din punct de vedere vizual, filmul este cu adevarat spectaculos. Nu o spun doar eu, ci si criticii care au analizat foarte atent pelicula cu Scarlett Johansson in rol principal. El aduce un omagiu anime-ului pe baza caruia a fost creat, preluandu-i estetica, dar dandu-i, in acelasi timp, aerul proaspat al zilelor noastre.

Culori vii, cadre spectaculoase, atentie la costume si detalii! De-a lungul celor doua ore, regizorul Rupert Sanders si directorul de imagine Jess Hall s-au concetrat sa incante ochii privitorilor si sa le ofere o experienta cu adevarat rupta din viitor.

Pe muzica lui Lorne Balfe si Clint Mansell, actiunea se leaga perfect si starneste interesul publicului, care este tinut parca in priza de la inceput si pana la final. Sigur, cu Scarlett in prim-plan e greu sa nu fii atent la ce se intampla.

Dincolo de prezenta ei insa, merita apreciere mai ales actorii din rolurile secundare, care o ajuta sa dea rotunjime Mirei Killian, personaj emblematic in lumea anime. Batou (Pilou Asbæk), secundul ei, cucereste din primele minute pe marele ecran. Dr. Oulet (Juliette Binoche) contrasteaza frumos latura robotica din film cu umanitatea de care da dovada. Iar Kuze (Michael Pitt) aduce carisma, misterul si pericolul cu personajul lui.

Chiar daca se indeparteaza putin de directia filosofica a lung-metrajului din 1995 si are mici lipsuri in ceea ce priveste intriga, pot sa admit ca “Ghost in the shell” s-a transformat rapid intr-una din placerile mele vinovate si ca, pentru vizualul de milioane, m-as duce sa-l revad. La IMAX chiar!

A, si inca ceva. Nu s-a promovat destul aceasta informatie, insa romanca Anamaria Marinca (4 luni, 3 saptamani si 2 zile) apare si ea in aceasta pelicula de milioane de dolari. Joaca rolul doctorului Dahlin, angajat al companiei Hanka, si este unul dintre oamenii de stiinta pe care Kuze ii vaneaza. Check her out!