Interviuri

Interviu cu Bogdan Ivan, cel mai bun barista Starbucks: “Un barista trebuie sa iubeasca universul cafelei”

Starbucks s-a transformat rapid intr-unul din cele mai apreciate brand-uri din Romania. Ce se ascunde insa in spatele barului din cafenea si ce povesti au oamenii care ne fac zilele mai usoare cu ajutorul preparatelor lor pe baza de cafea? Am vrut sa aflu mai multe despre un barista Starbucks si am dat de cel mai bun: Bogdan Ivan.

Inainte de toate, hai sa facem o definitie de termeni. Ce este un barista? E un cuvant pe care nu-l gasim in DEX si cred ca fiecare om ii atribuie o definitie proprie, mai mult sau mai putin corecta.

Teoretic vorbind, “barista” este un cuvant de origine italiana si se refera la persoana care lucreaza in spatele barului, sevind bauturi calde asa cum este espresso-ul. In realitate, barista inseamna mai mult decat o meserie “la moda”. Este nevoie de disciplina, pasiune si de multa rabdare.

Pe langa pasiunea pentru descoperirea si intelegerea lumii complexe a cafelei, excelenta in pregatirea bauturii perfecte care se obtine prin practica, o calitate importanta a unui barista, din experienta mea, este capacitatea de a interactiona cu persoana careia ii pregateste bautura.

De exemplu, noi incercam de fiecare data sa le facem ziua mai frumoasa celor care aleg sa isi bea cafeaua de la Starbucks pentru ca nu este vorba despre o simpla bautura, ci despre impactul pe care il are asupra conversatiilor si a crearii legaturilor intr-o comunitate. Iar tonul conversatiei este dat chiar de barista. De aceea ne intampinam clientii cu zambetul pe buze, vrem sa aflam cum ii cheama si ce preferinte au pentru a le sugera cafeaua care li se potriveste.

“Cred ca un barista trebuie sa iubeasca universul cafelei, in primul rand”

Cum ai ajuns sa fii barista? De unde ai capatat primele cunostinte in domeniu?

Desi am terminat studiile in economia turismului, am fost fascinat de lumea cafelei din prima secunda in care am pasit in cafenea. In 2016 am inceput sa lucrez la Starbucks. A fost dragoste la prima degustare si interactiune cu clientii si colegii.

Asa a inceput oficial calatoria mea in universul cafelei pe care o continuu in fiecare zi cu entuziasmul celui care isi doreste sa impartaseasca pasiunea pentru cafea cu cat mai multe persoane.

Ce calitati crezi tu ca trebuie sa aiba un barista pentru a fi considerat bun in domeniul sau?

Cred ca un barista trebuie sa iubeasca universul cafelei, in primul rand. Sa fie mereu curios, sa experimenteze, sa indrazneasca, sa fie creativ si sa anticipeze nevoile clientilor. Un bun barista se joaca cu gustul cafelei. Din aceleasi boabe de cafea, doi barista vor realiza doua bauturi diferite. Conteaza reteta, presiunea, apa, temperatura, umiditatea.

Pe langa pasiunea pentru cafea, principalul “motor” al acestei meserii, la Starbucks fiecare barista este partener, iar cei mai determinati si dornici sa invete dintre acestia sunt invitati sa devina maestri in arta prepararii cafelei, Coffee Masters. Dupa ce au terminat cursul de formare, ei castiga dreptul de a imbraca foarte apreciatul sort negru.

Acestia nu sunt doar barista cu capacitati foarte bune de relationare cu clietii si carismatici, dar reprezinta si modele pentru alti parteneri. Ne impulsionam reciproc. E o adevarata placere sa participi sau doar sa urmaresti campionatul nostru national, Starbucks Barista.

Dar cafeaua? Cum trebuie sa fie o cafea ca sa fie considerata cu adevarat buna?

O ceasca de cafea cu adevarat buna trebuie sa aiba cantitatea de espresso perfecta pentru a-ti da energia necesara pentru intreaga zi. Contrar opiniei generale, prea putina pulbere de cafea va avea drept consecinta o cafea mai amara. Recomand ca o cafea viguroasa sa se dilueze cu apa, daca se doreste o ceasca cu cafea mai soft.

Apa, care se incalzeste aproape pana la punctul de fierbere (91 pana la 96 de grade Celsius), este ideala pentru a extrage complet toate nuantele de gust ale cafelei.

Gradul de macinare decide cat timp ar trebui sa aiba contact cafeaua cu apa, determinand exact ce se extrage din cafeaua macinata. Acest grad se intinde de la foarte grosolan pentru presa de cafea pana la foarte fin pentru espressor.

Calitatea cafelei folosite si conditiile in care a fost depozitata sunt alte criterii importante. Cafeaua se altereaza usor. Inamicii prospetimii cafelei sunt oxigenul, caldura, lumina si umiditatea.

Pe scurt o cafea ideala trebuie sa aiba in componenta urmatoarele: espresso aromat, daca preferi laptele acesta trebuie sa fie cremos si neaparat trebuie sa fie preparata cu dragoste 😊.

“Sa faci parte din lumea cafelei, la nivel inalt, este fascinant”

Cum e sa lucrezi la Starbucks?

Amuzant, provocator, inspirational! Ce m-a atras la Starbucks este posibilitatea reala de a te dezvolta pe plan profesional, intr-o companie dinamica. Are grija de noi, partenerii sai, iar acest lucru se reflecta in calitatea serviciilor pe care le oferim. Este o companie care stie sa inspire pasiunea si loialitatea partenerilor si clientilor sai.

Pe langa acest aspect, sa faci parte din lumea cafelei, la nivel inalt, este fascinant. Avem acces la informatii inedite despre lumea cafelei, facem schimb de experienta intre parteneri din diverse colturi ale lumii si avem posibilitatea de a impartasi pasiunea pentru cafea cu toti prietenii acestei bauturi.

Ce nu stiu oamenii despre prepararea cafelei la Starbucks? Zi-mi 3 lucruri care tin de “culisele” brand-ului pe care le poti impartasi, desigur.

Ce am invatat din primele zile de training este ca un shot de espresso perfect are un timp ideal de curgere intre 18-23 de sec. Acest aspect il face sa fie cremos, aromat si sa ii dea o dulceata aparte.

Alegerea boabelor de cafea este esentiala pentru a avea o ceasca de cafea care sa ni se potriveasca perfect. Atat gradul de prajire cat si regiunea de cultivare influenteaza gustul cafelei. Fiti atenti cand le alegeti.

Veti obtine cea mai buna cafea daca veti macina cafeaua direct inainte de preparare. Boabele intregi raman mai mult timp proaspete, deoarece suprafata expusa oxigenului este mai mica decat daca cafeaua ar fi deja macinata.

“Va asteptam in cafenea pentru a va detalia fiecare modalitate de preparare”

Care sunt sansele sa putem prepara acasa o cafea ca la Starbucks?

Sansele pentru a prepara acasa o cafea ca la Starbucks sunt reale. Cunosc multi clienti pasionati de cafea care isi creeaza propriul “coffee corner” inspirat de Starbucks. Chiar le oferim tips & tricks de fiecare data cand ne cer sfaturi.

Pentru a face o cafea buna acasa, trebuie doar sa va alegeti modalitatea de preparare preferata: presa franceza (french press), pour over, chemex, ibric, espressor. Va asteptam in cafenea pentru a va detalia fiecare modalitate de preparare, la degustarile special gandite pentru clienti. Noi putem macina boabele de cafea pentru oricare din aceste metode.

Mai mult decat atat, cu ajutorul capsulelor de cafea Starbucks, poti savura acasa un espresso perfect. Nothing is impossible, cum spune motto-ul nostru.

Care e cea mai vanduta bautura din meniul vostru? Dar cea pe care iti place cel mai multi sa o prepari?

Cea mai vanduta bautura din meniul nostru este caffe latte. Aceasta bautura este combinatia ideala intre cafea espresso si lapte cremos. Flat white este bautura pe care toti partenerii o prepara cu entuziasm. Datorita celor 2 shoturi de cafea pe care le contine, este foarte facil sa surprinzi oaspetii cu un latte art perfect.

Meniul Starbucks e in continua schimbare si adaptare. De ce noutati pot avea oamenii parte daca merg in perioada asta la cafenea?

Noutatea din meniul nostru este cafeaua Blonde Espresso. Fiind mult mai putin prajita, aceasta cafea este preferata atat de toti clientii care considerau boabele Starbucks prea arse, cat si de vizitatorii care prefera un gust suav. Puteti opta pentru Blonde Roast la orice bautura pe baza de espresso pe care o comandati. Nu presupune un cost suplimentar.

Unde te gasesc cei care vor sa serveasca o cafea preparata de cel mai bun barista Starbucks?

Toti partenerii Starbucks ofera aceeasi calitate a bauturilor. In orice cafenea ati merge, veti fi surprinsi de experienta traita.