Liliana Enescu de la “Blue Margarita”: “Introducem niste lucruri noi pe piata culinara din Bucuresti”

Scriam acum ceva vreme despre “Blue Margarita”, primul restaurant din Bucuresti cu specific latino-american. De cand am publicat articolul, cativa dintre voi mi-ati scris si mi-ati povestit ce mult v-a placut mancarea si cat de buna e Margarita de acolo.

M-am gandit ca, daca tot am adunat cativa noi adepti, as putea sa aflu si mai multe informatii despre local de la Liliana, managerul si cea care a venit cu ideea de a deschide un astfel de spatiu in capitala.

Iata, deci, ce am mai aflat despre primul restaurant la care gasiti mancare mexicana, braziliana, argentiniana si clumbiana.

“Pentru ca am trait o vreme in Texas imi era destul de familiara ideea de margarita bar”

Spune-mi cateva cuvinte despre “Blue Margarita”. Care e povestea din spatele numelui si a acestui restaurant cu atitudine?

Conceptul restaurantului a inceput de la bucatarul nostru sef si partenerul meu, Dominik. El este extrem de pasionat de bucataria latino-americana si, in momentul in care am inceput sa discutam despre un restaurant, el stia deja foarte clar ce vrea sa gateasca.

Conceptul barului si al meniului de bar l-am adaptat apoi eu, astfel incat sa fie in tema cu mancarea. Pentru ca am trait o vreme in Texas, imi era destul de familiara ideea de margarita bar si nu a fost greu pentru mine sa pun cap la cap unele dintre retetele mele preferate. Ne-am oprit la numele de “Blue Margarita” pentru ca ni s-a parut cocktail-ul care ne reprezenta cel mai bine: un pic altfel, diferit, insa asa cum ai spus si tu, cu atitudine.

Nu putem sa trecem mai departe fara sa vorbim despre meniu. Care sunt cele mai interesante feluri de mancare?

Dominik este bucatarul nostru sef si meniul, asa cum il vedeti acum in restaurant, este creatia lui. Noi am inchiriat spatiul cu mai bine de 2 luni inainte de deschidere, iar timpul ala el l-a petrecut gatind zi de zi lucrand si perfectionand retete. A fost foarte foarte multa munca in spate pentru a ajunge la preparatele pe care le servim acum.

Pentru mine felurile cele mai interesante de mancare sunt cele braziliene: Feijoada, Xinxim si Bahia Moqueca. Sunt niste preparate exotice si pe care nu le gasesti in alta parte in Bucuresti (cine se gandeste sa gateasca la noi pui in sos de unt de arahide?), insa care au prins incredibil de bine in randul clientilor nostri. Si asta ne bucura enorm, deoarece ne dorim sa introducem niste lucruri noi pe piata culinara din Bucuresti.

Care crezi ca sunt cele 3 adjective care ar trebui sa descrie un dish sud-american perfect?

Prospetime, gust si culoare.

“Cel putin 40% din clientela noastra e formata din straini, expati de absolut toate natiile care vin la noi pentru mancare”

Care ar fi profilul clientului care alege “Blue Margarita”? Cum l-ai caracteriza in cateva cuvinte? Cine e, de unde vine, ce vrea sa experimenteze?

Aici nu pot sa iti dau un raspuns precis, pentru ca avem o clientela foarte ecclectica. Suntem cu siguranta destul de populari in randul tinerilor (25 – 36), care sunt in cautare de mancaruri exotice si mai ales de mancaruri bune in Bucuresti. Avem, de asemenea, foarte multi clienti mai apropiati de varsta parintilor mei, clienti care sunt umblati prin restaurante si chiar recunosc ingredientele de calitate si mancarea cinstita, facuta in casa.

Pe langa asta, in momentul de fata cel putin 40% din clientela noastra e formata din straini, expati de absolut toate natiile care vin la noi atat pentru mancare, cat si pentru servicii si pentru faptul ca stiu ca le vom da toata grija si atentia noastra. Insa cel mai important pentru mine, indiferent despre ce clientela vorbim, este faptul ca toata lumea care ajunge o data la noi se intoarce. Este un sentiment fantastic sa iti vezi munca apreciata in felul asta.

Ce ai avut in minte si in suflet cand ai inceput povestea “Blue Margarita”? Cat de mult seamana acum afacerea cu ce ti-ai proiectat la inceput?

Avand in vedere ca eram la prima experienta de genul asta, as putea sa spun ca nu seamana deloc cu ce aveam eu in minte. Asta pentru ca niciodata nu indraznisem sa imi permit sa visez ca vom ajunge atat de departe si ca ce facem aici va fi atat de apreciat. Si desi stiu ca mai avem de muncit cel putin de inca 10.000 de ori fata de cat am muncit pana acum, nu am cuvinte sa descriu cat de fericita sunt cu ce am reusit sa realizam intr-un timp atat de scurt.

Cat despre ce am avut in suflet la inceput…. acelasi lucru pe care il am si acum: pasiune. Pentru oameni, pentru serviciul cu clientii, pentru mancare, pentru bar. Toate elementele astea, daca le imbini cum trebuie, pot face oamenii foarte fericiti.

“Dupa ce am plecat din tara si am descoperit (cu dezamagire) in Statele Unite industria fast food-ului, am realizat cat de important e sa stii sa iti gatesti”

Nu poti sa te ocupi de un business cu mancare si sa nu iubesti gastronomia. Aceasta dragoste ti-a fost insuflata de mica sau ai descoperit-o pe parcurs?

Nu pot sa spun ca de mica am iubit gastronomia, dar pot sa spun ca prima mea experienta cu bucataria a venit de la bunica mea. De mica ma fascina cum reusea sa faca niste lucruri atat de gustoase din doar 2-3 ingrediente atat de simple. Dupa ce am plecat din tara si am descoperit (cu dezamagire) in Statele Unite industria fast food-ului, am realizat cat de important e sa stii sa iti gatesti. Atunci abia am inceput sa apreciez mancarurile sanatoase, gatite in casa, nu cumparate de la pachet.

Insa despre bucatarie sau mai exact despre ce inseamna sa fi pasionat de gatit nu am stiut nimic pana nu l-am cunoscut pe Dominik. E o industrie de care m-am indragostit, in cea mai mare parte, prin ochii lui. E imposibil sa traiesti atatia ani de zile cu un om care respira si traieste doar mancare, si sa nu preiei si tu o parte din patosul ala.

Ai studiat in Statele Unite, ba chiar mi-ai povestit cand ne-am vazut la restaurant ca Texasul are un loc important in inima ta. Cum de n-ai ramas acolo sa-ti deschizi o afacere? Ce te-a facut sa vrei sa revii in Romania?

In sfarsit un raspuns simplu: familia. Am petrecut 9 ani (intre 17 – 26) in afara tarii. Si desi nu pot sa spun ca am fost printre straini, pentru ca peste tot am avut norocul sa gasesc oameni incredibili care m-au primit in casele lor, familia tot familie e. Si acum, de la 4 iulie incoace, familia noastra a capatat un membru nou: Blue Margarita!

2 COMMENTS

  1. Great article! I am so pleased Lily and Dominik are getting recognised for all their incredible hard work and dedication. They are truly an amazing pair of people who were born to inspire others. They deserve every success in this world….and they will get it! I can’t wait to come to Bucharest someday soon and see first hand what they have lovingly and passionately created.

    • Thank you! I also think that they’ll achieve whatever they put their minds into. I hope you get to visit Bucharest soon and see for yourself how great “Blue Margarita” is. Who knows, maybe we’ll have the chance to meet and share opinions 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here