Out&About

Muzeul Farmaciei din Cluj. De ce m-am indragostit de locul care pare desprins dintr-un roman Harry Potter

Nu stiu voi, dar eu nici nu stiam ca exista Muzeul Farmaciei aici. Ca aduce cu un spatiu in care si-ar putea tine profesorul Snape orele de Potiuni din Harry Potter cu atat mai putin!

Muzeul de Farmacie din Cluj le prezinta insa curiosilor obiecte de patrimoniu care de care mai interesante. Acestea au fost  colectate de profesorul Orient si expuse in Casa Hintz, care a jucat rolul primei apoteci din aceasta zona.

Ce am vazut la muzeu

Pe scurt: ingrediente bizare.  Multe sunt de origine animala si erau folosite in vechile spiterii. Bezoare si prafuri de mumie si nestemate. Elixire ale dragostei si alte retete populare din secolele XVII-XIX. Toate intr-o cladire-monument!

Casa Hintz din Piata Unirii 28 este plina de recipiente vechi din faianta sau sticla, instrumente de masuratoare si aparatura care le-au folosit oamenilor intr-o vreme in care medicina nu era la fel de avansata. Mai ales pivnita le va starni interesul fanilor Harry Potter!

Muzeul are structura spiteriilor de demult: cu Officina, sali de depozitare a materialelor si un laborator. Holul de intrare este folosit pentru expoziti temporare. Ultima sala e plina aparatură medicala veche.

Ce mi-a placut la Muzeul Farmaciei din Cluj

Mai ales camera principala, cea in care se vindeau leacuri si se trata cu pacientii. Pe peretii ei, o sa descoperi o pictura senzationala cu simboluri farmaceutice. O sa admiri pomul vietii cu sarpele lui Esculap, cocorul cu piatra in gheare ca protector al vietii si, pe colturi, cornul abundentei.

Dupa tur, te poti opri pentru a semna o petitie. Mostenitorii familiei Hintz si-au dorit multa vreme sa vanda imobilul si sa dizolve Muzeul Farmaciei. De aceea, au aparut demersuri pentru salvarea colectiilor.

Avand in vedere ca locul a fost recomandat pana si de jurnalistii de la Lonely Planet, cred ca merita efortul. Asta daca nu ma crezi pe cuvant cand iti spun ca e un loc care merita vazut si apreciat!

Si ca sa raspund la intrebarea din titlu: fiindca e un loc care nu are cum sa nu te transpuna intr-o alta lume, fantastica!

[huge_it_gallery id=”7″]