bucati de turta dulce asezate laga decoratiune de craciun
Idei, fluturi, lucruri si praf

3 retete de Craciun simple, pe care le poate face oricine acasa

La prima vedere, cele trei retete de Craciun nu va vor parea deloc simple. Credeti-ma insa cand va spun ca oricine, indiferent de gradul de pregatire intr-ale bucatarelii, le poate face acasa.

Nu stiu daca v-am mai spus pana acum, dar pe mine bucataritul ma relaxeaza. Nu ma pricep in mod deosebit, in niciun caz nu sunt vreo gospodina desavarsita, insa imi place sa aud untul sfaraind in tigaie, imi place sa testez ingrediente si arome noi si, ocazional, imi place sa-mi incerc norocul cu cate un desert.

Inainte sa ma aventurez la vreo prajitura, tarta sau placinta pe care nu le-am mai preparat niciodata si pe care nici mama nu le stie, am grija sa o intreb pe Alina daca planurile mele sunt OK.

Pe blogul ei, Ciocolata si Vanilie, gasesc mereu inspiratie, iar sfaturile pe care mi le-a dat pana acum s-au dovedit de fiecare data bune si usor de pus in practica.

Avand in vedere ca se apropie Craciunul cu pasi repezi, am intrebat-o recent ce retete de Craciun dintre zecile pe care le-a publicat la ea pe blog crede ca pot fi preparate de oricine, acasa.

Mi-a sugerat:

  • biscuiti cu ciocolata
  • turta dulce decorata
  • chec cu pere posate si sos de ciocolata

Evident, mi-a picat putin fata cand am vazut cum arata preparatele ei si am avut instinctul de a-i spune ca ne cam supraestimeaza (si pe mine, si pe voi).

Am citit insa listele de ingrediente si modul de preparare si i-am dat, pana la urma, dreptate. Niciuna din retete nu e atat de greu de facut, insa toate sunt de mare efect si ii pot impresiona pana si pe cei mai mofturosi dintre musafiri.

Am rugat-o pe Alina sa-mi descrie pe scurt fiecare reteta in parte, asa ca o sa va las aici prezentarile ei, insotite de o incurajare: intrati pe Ciocolata si Vanilie si delectati-va cu minunatiile care ies din mana ei.

Alina este blogger, cofetar si jurnalist, iar blogul ei este locul preferat de joaca, in care experimenteaza si testeaza. Are diploma de cofetar si patiser si, cand nu e la radio, framanta aluat si migaleste retete. E o delicioasa si jumatate si ii multumesc pe aceasta cale ca impartaseste cu mine si cu voi cele trei retete.

Retete de Craciun simple

Biscuiti cu ciocolata

biscuiti cu ciocolata pentru craciun

Ce spune Alina despre reteta: Nu cred sa fie cineva pe lumea asta care sa nu iubeasca ciocolata. Iar daca e, atunci biscuitii astia ii vor schimba parerea. Sunt usor de facut si au un gust divin.

Ingrediente (pentru 32 de biscuiti):

  • 125g faina
  • 55g cacao
  • ½ lingurita sare fina
  • 115g unt, lasat sa se inmoaie la temperatura camerei
  • 125g zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingura smantana
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 100g ciocolata
  • 100ml smantana pentru frisca
  • zahar brun

Mod de preparare:

Untul moale si zaharul merg impreuna intr-un bol, unde le mixezi bine pana cand se fac ca o crema. Le adaugi galbenusul si il incorporezi. Le pui si extractul de vanilie si apoi faina cernuta impreuna cu cacaua si sarea. Si din toate faci un amestec destul de dens cat sa formezi din el bile pentru biscuiti.

Citeste restul retetei aici.

Turta dulce decorata

turta dulce decorata de craciun

Ce spune Alina despre reteta: Cand vreau sa ma simt ajutor de Mos Craciun ma pun pe mesterit turta dulce pe care o decorez in culorile de Sarbatori. O poti agata in brad, in loc de globuri, sau o poti face cadou tuturor prietenilor in pachetele de Craciun

Ingrediente:

  • 85g unt (82% grasime)
  • 80g zahar brun
  • 125g miere
  • un praf de sare
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita ghimbir pudra
  • ¼ lingurita pudra de anason
  • ¼ lingurita nucsoara
  • 1 ou
  • ½ lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita bicarbonat
  • 210g faina

Mod de preparare:

Topeste untul si apoi incorporeaza in el zaharul, mierea, un praf de sare si mirodeniile. Transfera totul in bolul unui mixer si lasa amestecul sa se racoreasca. Incorporeaza apoi oul. La final, mixeaza in acest amestec faina in care ai adaugat praful de copt si bicarbonatul. Vei obtine un aluat destul de moale si lipicios.

Citeste restul retetei aici.

Chec cu pere posate si sos de ciocolata

Ce spuna Alina despre reteta: Cu siguranta, va fura toate privirile de la orice masa. E spectaculos sa pui in farfurie o felie de chec in care se vede si mai frumos o felie intreaga dintr-o para. Totul stropit cu un sos de ciocolata. Dar oricat de complicat ar parea, el e, de fapt, un chec foarte simplu si foarte parfumat pe care merita sa il incerci.

Ingrediente:

Pentru perele posate

  • 3 pere medii
  • 50g zahar
  • 1 bat scortisoara
  • 1 steluta de anason
  • 1 lingura faina si 1 lingura cacao

Pentru chec

  • 200g faina
  • 160g zahar brun
  • 35g cacao
  • ½ lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 ou
  • 240ml lapte batut
  • 120ml ulei vegetal (de floarea soarelui sau rapita)

Pentru sosul de ciocolata

  • 100g ciocolata cu lapte
  • 100ml smantana lichida pentru frisca (32% grasime) + niste nuci/ alune de padure/ fistic

Mod de peparare:

Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol, apoi se toarna peste ele ingredientele umede si se amesteca. Atat. 

Perele se fierb putin inainte sa le pui in aluatul pentru chec. Se curata de coaja, dar se pastreaz codita intacta. Aseaza-le intr-o craticioara, toarna peste ele 500ml apa, zaharul tos, batul de scortisoara si steluta de anason.

Citeste restul retetei aici.

Foto credit: unsplash-logoLydia Marie