Film

“Romania neimblanzita”, documentarul despre tara noastra pe care trebuie sa-l vada toti romanii

Am fost zilele trecute la Cinema City sa vad “Romania neimblanzita”, un documentar nou-nout narat de Victor Rebengiuc despre frumusetile salbatice ale tarii noastre. Am ras, m-am intristat, am simtit suspans si mandrie si am trecut prin alte zeci de stari pe care nu as fi crezut vreodata ca le pot trai cand urmaresc un documentar.

De aceea, m-am grabit sa va scriu cate ceva despre el si sa va incurajez sa mergeti la cinema si sa-l vedeti, mai ales daca aveti copii. Inconjurati de postari despre frumusetea altor tari, care impanzesc internetul, cred ca cei mici trebuie sa descopere cat de fantastica e Romania si cat de important e sa avem grija de bogatiile ei.

“Romania neimblanzita”, documentar cu echipa de BBC, National Geographic si Discovery Channel

4 anotimpuri, 12 luni de filmare, 80.000 de km strabatuti, o singura tara. “Romania neimblanzita” a fost realizat cu sprijinul casei de productie Off the Fence, care semneaza numeroase filme pentru BBC, National Geographic si Discovery Channel.

Documentarul a fost filmat pe parcursul unui an intreg, iar cei peste 20 de cameramani implicati au parcurs mii de kilometri pentru a surprinde lupta vietatilor pentru supravietuire. Calatorind cu automobilul, avionul, barca, elicopterul, snowmobile-ul sau cu masinute de golf, acestia au cumulat peste 400 de ore de filmare in zone ca Parcul National Piatra Craiului, Muntii Fagaras, Parcul National Cozia, Delta Dunarii, Histria, Parcul National Vacaresti, Pestera Urtilor, Portile de Fier si Muntii Apuseni.

Alaturi de cameramani, pe teren s-au mai aflat si documentaristi si oameni de stiinta, reprezentanti locali ai ONG-ului The European Nature Trust, precum si o serie de experti in viata salbatica, pentru a oferi consiliere echipei de filmare.

“Romania neimblanzita”, prezentata la Washington si Londra

Beneficiind si de o versiune internationala narata de actorul englez Mark Strong, filmul documentar va fi distribuit si pe plan international, atat in cadrul unor renumite festivaluri de film, cat si pe canale televizate, specializate in film documentar.

“Romania neimblanzita” a debutat deja la Washington, in cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film ecologic si urmeaza sa ruleze la BAFTA. Apoi, Auchan, retailerul care a initiat acest proiect, doreste sa puna pelicula si la dispozitia institutiilor ce raspund de turism si mediu, pentru a sprijini, in acest fel, promovarea turistica a tarii.

In plus, “Romania neimblanzita” ar putea deveni material didactic in scoli, pentru ca profesorii de biologie si geografie sa le arate elevilor biodiversitatea tarii noastre intr-un mod cat mai spectaculos.

Credeti-ma, nu veti regreta daca va veti rupe 1 ora si jumatate din timp sa mergeti la acest documentar. Imaginea este senzationala, muzica minunata completeaza perfect secventele unice, iar povestea narata de domnul Victor Rebengiuc va va cuceri.